Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-08@22:16:57 GMT

قانون مقابل برادران لیلا

تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۳۰۰۶۱۸

قانون مقابل برادران لیلا

جوان: چند سال پیش، زمانی که یکی از فیلمسازان زن که از جمله کارگردانان سرشناس سینماست، ساخت فیلمش را بدون مجوز آغاز کرد، رئیس وقت سازمان سینمایی به جای آنکه جلوی اقدام غیرقانونی فیلمساز را بگیرد، یک پیک موتوری گرفت و مجوزی را که خودش برای فیلم صادر کرده بود به دست پیک داد تا برود و به دست خانم کارگردان برساند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

فیلمی که در نهایت به مجموعه‌ای از بیانیه‌های ضدحاکمیتی تبدیل شد و در چند فستیوال خارجی به نمایش درآمد. این ماجرا تنها گوشه‌ای از رفتار خارج از چرخه قانون در رابطه فیلمساز و سازمان سینمایی بود. حاصل این کار، رشد رفتار‌هایی بود که شأن و جایگاه سینما را با خدشه روبه‌رو می‌کرد.
ماجرای فیلم برادران لیلا که این روز‌ها سازمان سینمایی از عدم اکران آن خبر داده است، ماجرایی بود که می‌توانست به تجربه‌ای مانند کاری که خانم فیلمساز در سال‌های گذشته انجام داده بود، بینجامد. سعید روستایی، پس از موفقیت با فیلم‌های «ابد و یک روز» و «متری شیش و نیم»، از مردادماه سال گذشته با کسب مجوز ساخت فیلمی با عنوان «برادران لیلا»، کار تازه خود را با تهیه‌کنندگی جواد نوروزبیگی آغاز کرد. روستایی تلاش کرد فیلم در سکوت خبری پیش برود، برای همین صرفاً اطلاعاتی که از «برادران لیلا» منتشر شد، حاکی از این بود که فیلم یک درام اجتماعی است. اگرچه شروع فیلمبرداری از همان مردادماه، این شانس را برای «برادران لیلا» قائل می‌شد که در چهلمین جشنواره فیلم فجر حاضر شود، در دی‌ماه سعید روستایی با انتشار یک استوری نوشت: «فیلمبرداری برادران لیلا همچنان ادامه دارد و امکان اینکه فیلم به این زودی‌ها آماده شود وجود ندارد.»

همه چیز برای حضور در کن
تا اینجای کار «برادران لیلا»، فیلمی است که فیلمسازش به دلیل طولانی شدن فرآیند فیلمبرداری امکان حضور در جشنواره فیلم فجر را پیدا نکرده است. پس از جشنواره هم که تب سینما رو به افول می‌رود، خبری از «برادران لیلا» نمی‌شود و همه چیز به دست فراموشی می‌رود تا اینکه خبر حضور فیلم‌های ایرانی در فستیوال کن در اوایل سال‌جاری منتشر می‌شود و «برادران لیلا» جزو آثار حاضر در این دوره از جشنواره معرفی می‌شود. این فیلم در بخش اصلی جشنواره حضور یافته بود و نگاه‌ها را مجدداً به سمت روستایی و تیمش انداخت. در همین زمان، یکی از رسانه‌ها از اینکه فیلم بدون دریافت پروانه نمایش به خارج از کشور رفته است، ابراز تعجب و این سؤال را مطرح می‌کند که «اگر این فیلم در کن نمایش داده شد و بعد به نظر رسید که مناسب نمایش در ایران نیست یا بخش‌هایی از آن باید اصلاح شود، این اتفاق چه تبعاتی در فضای رسانه‌ای ایران خواهد داشت؟» همزمان با این اتفاقات، در یک پیج اینستاگرامی، ماجرایی از قول یک دستیار کارگردان پیرامون تعرض فرهاد اصلانی به وی منتشر می‌شود، کمپینی با حضور ترانه علیدوستی شکل می‌گیرد و افشاگری‌ها ادامه پیدا می‌کند. فیلم «برادران لیلا» به دلیل حضور اصلانی و علیدوستی که یکی متهم به تعرض و دیگری لیدر جریان مشکوک موسوم به «می‌تو»‌ی ایرانی است، بیش از پیش رسانه‌ای می‌شود. در طول جشنواره کن نیز پررنگ شدن فیلم موهن «عنکبوت مقدس» عملاً «برادران لیلا» را به حاشیه می‌برد. جایزه فیپرشی که به برادران لیلا داده می‌شود، زیر سایه جایزه زر ابراهیمی می‌رود و حضور فیلم چندان جدی گرفته نمی‌شود. با این حال هنوز ماجرای بدون مجوز بودن «برادران لیلا» به مسئله جدی تبدیل نمی‌شود و سازمان سینمایی ترجیح می‌دهد که سکوت اختیار کند تا اینکه وزیر ارشاد پس از جلسه هیئت دولت در جمع خبرنگاران گفت: «فیلم «برادران لیلا» بدون دریافت مجوز اکران به جشنواره کن رفت و عوامل آن به دلیل عدم رعایت قانون، مشمول ضوابط تنبیهی می‌شوند.»
اسماعیلی توضیح داد: «طبق قانون، فیلم‌هایی که به جشنواره خارجی می‌روند باید مجوز اکران داشته باشند، چون اسکار فیلم بدون مجوز نمی‌پذیرد، اما جشنواره کن اینطور نبود و به عوامل فیلم «برادران لیلا» اعلام شده بود بدون اخذ مجوز نروند و، چون مجوز اکران نگرفتند، مشمول اعمال قانون می‌شوند.»
روایت فراستی از حقارت گدایی برای جایزه فرنگی
فیلم با وجود کسب یک جایزه از سوی جشنواره با برخورد سرد منتقدان روبه‌رو می‌شود و در میان ضعیف‌ترین آثار حضار در بخش مسابقه جشنواره کن قرار می‌گیرد. مسعود فراستی در موضع‌گیری خود، جایزه فیلم «برادران لیلا» را زیر سؤال می‌برد و می‌نویسد: «به جایزه بی‌ارزش منتقدان «فیپرشی» که در ید قدرت راست‌های نئولیبرال است، نبالید. این جایزه چند دهه قبل به فیلم اگزوتیک بهمن قبادی «زمانی برای مستی اسب‌ها»، به خاطر تصویر رقت‌آمیز، اما دقیق از مشکلاتی که بین انسان‌ها و اسب‌ها مشترکند داده شده بود و جایزه امروز به «برادران لیلا»، به‌خاطر «تصویر دقیق از جامعه پدرسالار» نیز در امتداد همان نگرش پاترنالیستی است. به آن افتخار نکنید و جاهلانه به مردم داغدارِ همیشه سربلندِ آبادان تقدیمش نکنید. تحمل حقارتِ بارِ گداییِ جایزه فرنگی را نپذیرید. فیلم‌تان را برای مخاطب اینجا، نه آنجا با همه جوایزش بسازید. هیچ فیلمساز جدی برای جایزه فیلم نمی‌سازد.»
در حالی که فیلم برادران لیلا پس از حضور در کن برای حضور در جشنواره مونیخ آماده می‌شد، سازمان سینمایی از یک خواب چند ماهه بیدار شد و شروع به صدور بیانیه کرد. این سازمان در بیانیه‌ای با تأکید بر اینکه فیلم برادران لیلا بدون اخذ پروانه نمایش به کن فرانسه رفته است از همکاری این سازمان برای اصلاح فیلم و صدور مجوز نمایش این فیلم خبر داده است. سازمان سینمایی تأکید کرده که روستایی، بخش‌هایی را به فیلم اضافه کرده که حتی در فیلمنامه نبوده است، ولی با وجود همه همکاری‌های صورت گرفته، تهیه‌کننده و کارگردان فیلم ترجیح داده‌اند که نسخه بازبینی نشده را به کن ببرند و هیچ کدام از اصلاحات سازمان سینمایی را اعمال نکنند.
در پایان اطلاعیه سازمان سینمایی آمده است: «فیلم برادران لیلا به تأسی از اصل قانون‌گرایی، استانداردسازی و عدالت‌محوری و به دلیل تخلفات آگاهانه و رفتار مغایر با قوانین و مقرراتی، چون شرکت در جشنواره‌های خارجی بدون عبور از مجرای قانونی و اخذ پروانه نمایش، سرپیچی از مقررات و اصرار بر ارائه نسخه اصلاح نشده به‌رغم تعهدات صورت گرفته و استمرار بر تخلف و مداومت بر آن، حتی بعد از جشنواره کن و شرکت در جشنواره مونیخ و در نهایت اعلام رسمی کارگردان محترم مبنی بر عدم پذیرش اصلاح فیلم تا اطلاع ثانوی و تا رفع موانع ایجاد شده، صلاحیت اخذ پروانه نمایش را نخواهد داشت.»
به نظر می‌رسد که این‌بار سازمان سینمایی می‌خواهد از اصل قانون دفاع کند و جلوی پایمال شدن قانون از سوی چند فیلمساز ماجراجو و جویای نام را بگیرد. روستایی، کارگردان فیلم «برادران لیلا» در واکنش به حکم سازمان سینمایی با انتشار یک استوری نوشت: «برادران لیلا را با خون دل ساختم، با جگر سوخته، برای ساختنش تمام روحم زخمی شد! لطفاً بیش از این نسوزانیدم!» و در کپشن اضافه کرد: «تحقیر و تهدید را تمام کنید لطفاً!» گویا اکنون پس از فاز نادیده گرفتن قانون، نوبت مظلوم‌نمایی برای جلب ترحم رسیده است.

منبع: الف

کلیدواژه: فیلم برادران لیلا سازمان سینمایی پروانه نمایش جشنواره کن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۰۰۶۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سهم انجمن سینمای جوانان ایران و سازمان سینمایی از نمایشگاه کتاب

به گزارش خبرگزاری مهر، نمایشگاه سی‌وپنجم کتاب تهران از امروز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت فعالیت‌های خود را به صورت رسمی آغاز کرده است و انجمن سینمای جوانان ایران هم با ترکیبی متنوع از کتاب‌های تخصصی در حوزه سینمای کوتاه، در قالب این رویداد میزبان علاقه‌مندان خواهد بود.

آثار عرضه شده از سوی انجمن سینمای جوانان در سی‌ و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران عبارتند از «ژانر در فیلم کوتاه» مجموعه مقالاتی به دبیری علمی رامتین شهبازی، «مدیریت تولید فیلم» به قلم محمدرضا پاسدار، مجموعه ۲ جلدی «تاریخ هنر برای فیلمسازان» نوشته گیلیان مک ایور با ترجمه مجید کیانیان، «فیلم کوتاه، سپهر بلند» مجموعه مقالاتی به دبیری منصور براهیمی، «ساخت فیلم کوتاه با بودجه صفر» نوشته ریزان هاوس با ترجمه مجید کیانیان، «داستان در فیلم کوتاه» نوشته ریک بیرستو با ترجمه پیمان فلاحی، «نوشتن فیلم کوتاه» نوشته پاتریسیا کوپر با ترجمه پیمان فلاحی، «داستان‌گویی در فیلم کوتاه» به قلم سعید عقیقی، «ساختن یک فیلم کوتاه» نوشته روبرتو مولیترنی با ترجمه صنم نادری، «درباره عکاسی» نوشته سوزان سونتاک با ترجمه فرزانه طاهری، «عکاسی و روان کاوی» نوشته استفن بری با ترجمه زهرا پژوتن و صمد قربان‌زاده، «کشف فیلم کوتاه» به قلم سینیتا فلاندو با ترجمه پیمان فلاحی، «ترکی‌بندی تصویر در سینما و تلویزیون» نوشته پیتر وارد با ترجمه حمید احمدی لاری و «هنر فیلم کوتاه داستانی» نوشته ریچارد راسکین با ترجمه پیمان شوقی.

علاقه‌مندان به سینمای کوتاه می‌توانند در ایام برگزاری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در مصلای تهران، با مراجعه به غرفه سازمان سینمایی، ضمن اطلاع از تازه‌ترین فعالیت‌های مطالعاتی و پژوهشی انجمن سینمای جوانان ایران نسبت به تهیه آثار فوق اقدام کنند.

غرفه سازمان سینمایی نیز با بیش از ۱۵۰ عنوان کتاب تخصصی در حوزه سینما، در این دوره میزبان علاقه‌مندان به کتاب‌های سینمایی است و موسسات تابعه این سازمان هر یک آثار تخصصی حوزه خود را در این غرفه عرضه خواهند کرد.

مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی با ۲۲ عنوان کتاب، انجمن سینمای جوانان ایران با ۱۶ عنوان و بنیاد سینمایی فارابی با ۱۲۰ عنوان کتاب شامل ۱۰۰ عنوان از آثار قدیمی و ۲۰ عنوان جدید در نمایشگاه بین المللی تهران حضور دارند.

غرفه سازمان سینمایی کشور با هدف عرضه آخرین کتاب‌های منتشر شده از سوی مراکز تابعه سازمان سینمایی به علاقه‌مندان حوزه کتاب ارایه شده است و با برنامه‌ریزی صورت گرفته امسال، جمعی از هنرمندان سینما نیز در مدت برگزاری نمایشگاه در این غرفه حضور خواهند داشت.

کتاب‌های ارایه شده در این غرفه با توجه به نیازهای جامعه کتابخوان کشور و علاقه‌مندان رشته های مختلف سینمایی در حوزه‌های گوناگون تدوین و آماده شده است. از آنجا که یکی از دغدغه های مسؤولان سینمایی کشور، بحث عدالت فرهنگی در ابعاد مختف آن بوده و یکی از مشخصات آن مباحث آموزشی و تحلیلی به‌ویژه در حوزه کتاب محسوب می‌شود، امسال نیز مانند سال‌های گذشته سازمان های تابعه با مجموعه ای جذاب و کاربردی از کتاب های آموزشی تحلیلی سینما که توسط اساتید تالیف و ترجمه شده اند در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران حضور خواهند داشت.

کتاب‌های ارایه شده از سوی سازمان سینمایی در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، طیف گسترده و چشمگیری از انواع و اقسام کتاب‌های گوناگون با محوریت مباحث سینما را در بر می گیرد که قطعا برای علاقه‌مندان و دوستداران سینما راهگشا خواهد بود. این آثار منتخبی از کتاب‌هایی است که در سال گذشته در حوزه کارگردانی، فیلمنامه نویسی، فیلمبرداری پیشرفته، استفاده از جلوه های ویژه کامپیوتری در سینما، انیمیشن، مستندسازی و غیره به زیور طبع آراسته شده اند.

رشد و گسترش حوزه انتشارات و دست پر سازمان سینمایی کشور در این دوره نمایشگاه کتاب تهران، برآیند رویکرد و اهتمام ویژه به حوزه پژوهش، انتشارات و تالیفات سینمایی است که طی سه ساله اخیر صورت گرفته است.

سی‌ و پنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از امروز تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در مصلی امام خمینی (ره) برگزار می‌شود و سازمان سینمایی در شبستان اصلی مصلای تهران، سالن ۳، راهروی شماره ۱۵، غرفه شماره ۲۷۵ پذیرای خانواده سینما، اساتید، دانشجویان، پژوهشگران و عموم علاقه‌مندان هنر هفتم است.

کد خبر 6100726 سید امیر شایان حقیقی

دیگر خبرها

  • سهم سازمان سینمایی از نمایشگاه کتاب
  • سهم انجمن سینمای جوانان ایران و سازمان سینمایی از نمایشگاه کتاب
  • گیجگاه از کره‌ای‌ها جایزه گرفت
  • «آبی روشن» پروانه نمایش گرفت/ اکران به زودی در سینماها
  • خزاعی: انصاف را در اظهار نظر رعایت کنیم
  • بیکاری سینماگران ربطی به رونق اقتصاد و فروش فیلم‌ها ندارد
  • «خدای جنگ» حسین دارابی مجوز ساخت گرفت
  • باغ کتاب میزبان جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی شد
  • «اخت الرضا» راهی شبکه نمایش خانگی شد
  • جشنواره دریای سرخ به فیلم ایرانی جایزه داد